CHEMIA KLASA 3AA, 3AR, 3B, 3E – poziom podstawowy

 

Zasady pracy na lekcjach chemii

 

Forma sprawdzania wiadomości i umiejętności

Waga

Kartkówka lub odpowiedź ustna obejmująca 3 tematy lekcyjne  (od 10 – 20 minut)

2

Krótka odpowiedź ustna lub kartkówka z 1 tematu

1

Doświadczenia proste

1

Projekty chemiczne

2

Ćwiczenia, prezentacje

1

Aktywność

1

 

             

1.      Zapowiedziane przez nauczyciela formy pracy są obowiązkowe dla wszystkich uczniów.

 

2.      Uczeń ma prawo do poprawienia oceny z kartkówki.

 

3.      Ocena z poprawy jest wpisana do dziennika z połową wagi danej formy, np. dla kartkówki wagi 2: [kartkówka waga 1+ poprawa waga 1], czyli suma wag wynosi 2.

 

3.      W przypadku nieobecności ucznia na zapowiedzianej na ocenę formie ćwiczeniowej, uczeń pisze tę formę na najbliższej lekcji, na której jest obecny. W szczególnych przypadkach termin ustala nauczyciel razem z uczniem.

 

4.      W przypadku nieobecności ucznia na kartkówce uczeń pisze tę formę na najbliższej lekcji chemii, na której jest obecny lub w terminie wskazanym przez nauczyciela.

 

5.      W przypadku nieobecności ucznia spowodowanej długą chorobą, terminy form sprawdzania wiadomości i umiejętności lub uzupełniania zaległości ustalane są indywidualnie.

 

6.      Uczniowi posiadającemu ściągę lub przyłapanemu na ściąganiu nauczyciel odbiera pracę i wyznacza nowy termin w celu napisania formy.

 

7.      Uczeń jest zobowiązany do przynoszenia na lekcję podręcznika (min. 1 na ławkę), zeszytu, odpowiedniego zbioru zadań oraz wskazanych przez nauczyciela ćwiczeń/kart pracy.

 

8.      Jeśli nieobecność ucznia w szkole trwała ponad tydzień, uczeń ma prawo być nieprzygotowany do pierwszej lekcji po powrocie, jeżeli lekcja jest w ciągu trzech dni od powrotu. Uczeń ma obowiązek poinformować nauczyciela o swojej nieobecności.

 

9.      Uczeń może zgłosić na początku lekcji nieprzygotowanie bez podawania przyczyny – przysługuje jedno nieprzygotowanie. Nieprzygotowania nie obejmują zapowiedzianych form - kartkówek, ćwiczeń na ocenę. Nauczyciel odnotowuje zgłoszenie nieprzygotowania w dzienniku.

 

10.  Ocena semestralna jest średnią ważoną ocen uzyskanych w czasie trwania semestru. Ocena roczna jest średnią ważoną ocen uzyskanych w czasie trwania roku szkolnego.

 

11.  Ocena roczna jest ustalana z uwzględnieniem progów zgodnie ze  Statutem szkoły:

ocena                                      średnia

celujący                                  powyżej 5,35

bardzo dobry                          4,55 - 5,35

dobry                                      3,60 - 4,54

dostateczny                            2,70 - 3,59

dopuszczający                        1,8  -  2,69

niedostateczny                        poniżej 1,8.

 

12.  Punktacja za prace pisemne:

ocena niedostateczna                          0 – 39 %

ocena dopuszczająca                          40 – 54 %

ocena dostateczna                              55 – 70 %

ocena dobra                                       71 – 85 %

ocena bardzo dobra                           86 – 94 %

ocena celująca                                    95 – 100%

 

 

 

Wymagania programowe na poszczególne oceny przygotowane na podstawie treści zawartych w podstawie programowej (załącznik nr 1. do rozporządzenia, Dz.U. z 2024 r., poz. 1019), programie nauczania oraz w części 2. podręcznika dla liceum ogólnokształcącego i technikum To jest chemia. Chemia organiczna, zakres podstawowy

 

1. Fluorowcopochodne węglowodorów, alkohole, fenole, aldehydy i ketony

Ocena dopuszczająca

[1]

Ocena dostateczna

[1 + 2]

Ocena dobra

[1 + 2 + 3]

Ocena bardzo dobra

[1 + 2 + 3 + 4]

Ocena celująca

[1 + 2 + 3 + 4 + 5]

Uczeń:

-     definiuje pojęcia: grupa funkcyjna, fluorowcopochodne, alkohole mono- i polihydroksylowe, fenole, aldehydy, ketony

-     zapisuje wzory i podaje nazwy grup funkcyjnych występujących w związkach organicznych

-     zapisuje wzory i nazwy wybranych fluorowcopochodnych

-     zapisuje wzory metanolu i etanolu, wymienia ich właściwości, omawia ich wpływ na organizm człowieka

-     podaje zasady nazewnictwa systematycznego fluorowcopochodnych, alkoholi mono- i polihydroksylowych, aldehydów, ketonów

-     zapisuje wzory ogólne alkoholi monohydroksylowych, aldehydów i ketonów

-     zapisuje wzory półstrukturalne i sumaryczne czterech pierwszych członów szeregu homologicznego alkoholi

-     zapisuje wzór glicerolu, podaje jego nazwę systematyczną,

-     zapisuje wzór fenolu, podaje jego nazwę systematyczną,

-     zapisuje wzory aldehydów mrówkowego i octowego, podaje ich nazwy systematyczne

-     wymienia reakcje charakterystyczne aldehydów

-     wskazuje różnice w budowie aldehydów i ketonów

Uczeń:

-     wyjaśnia przebieg reakcji polimeryzacji na przykładzie PVC

-     wyjaśnia pojęcie rzędowość alkoholi

-     zapisuje wzory czterech pierwszych alkoholi w szeregu homologicznym; podaje ich nazwy systematyczne

-     wyprowadza wzór ogólny alkoholi

-     zapisuje wzór glikolu, podaje jego nazwę systematyczną,

-     zapisuje równania reakcji spalania glicerolu i reakcji glicerolu z sodem

-     zapisuje wzory czterech pierwszych aldehydów w szeregu homologicznym i podaje ich nazwy systematyczne

-     zapisuje równanie reakcji otrzymywania aldehydu octowego z etanolu

-     wyjaśnia przebieg reakcji charakterystycznych aldehydów na przykładzie aldehydu mrówkowego (próby Tollensa i Trommera)

-     wyjaśnia zasady nazewnictwa systematycznego ketonów

Uczeń:

-     bada doświadczalnie właściwości etanolu i zapisuje odpowiednie równania reakcji chemicznych (rozpuszczalność w wodzie, palność, reakcja z sodem, odczyn, działanie na białko jaja, reakcja z chlorowodorem)

-     wyjaśnia pojęcie reakcja eliminacji:

-     bada doświadczalnie właściwości glicerolu (rozpuszczalność w wodzie, palność, reakcja glicerolu z sodem)

-     zapisuje równania reakcji spalania glicerolu i reakcji glicerolu z sodem

-     przeprowadza próby Tollensa i Trommera dla aldehydu octowego

-     bada doświadczalnie właściwości acetonu i wykazuje, że ketony nie mają właściwości redukujących

 

Uczeń:

-     porównuje właściwości alkoholi monohydroksylowych o łańcuchach węglowych różnej długości

-     wyjaśnia przebieg reakcji polimeryzacji fluorowcopochodnych

-     porównuje doświadczalnie charakter chemiczny alkoholi mono- i polihydroksylowych na przykładach etanolu i glicerolu

-     wyjaśnia zjawisko kontrakcji etanolu

-     ocenia wpływ pierścienia benzenowego na charakter chemiczny fenolu

-     przedstawia sposób, w jaki można wykryć obecność fenolu

-     porównuje budowę cząsteczek oraz właściwości alkoholi i fenoli

-     zapisuje równania reakcji przedstawiające próby Tollensa i Trommera dla aldehydów mrówkowego i octowego

-     analizuje i porównuje budowę cząsteczek aldehydów i ketonów

-     wykazuje, że aldehydy i ketony o takiej samej liczbie atomów węgla są względem siebie izomerami

-     zapisuje równania reakcji utleniania alkoholi drugorzędowych

Uczeń:

-        definiuje pojęcia: dawka, uzależnienie

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat wpływu różnych alkoholi na organizm

-        wyjaśnia, na czym polega proces fermentacji alkoholowej, wyszukuje, porządkuje i porównuje informacje na ten temat

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat rodzajów tworzyw sztucznych

-        wyszukuje, porządkuje i prezentuje informacje na temat źródeł, otrzymywania i właściwości fenoli i alkoholi

-        omawia mechanizm reakcji eliminacji na przykładzie butan-2-olu

-        projektuje i wykonuje doświadczenie, w którym wykryje obecność fenolu, analizuje jego wyniki

-        bada doświadczalnie charakter chemiczny fenolu w reakcji z wodorotlenkiem sodu, kwasem azotowym(V) i kwasem chlorowodorowym; zapisuje odpowiednie równania reakcji chemicznych

-        wyszukuje, porządkuje i prezentuje informacje na temat metody otrzymywania, właściwości oraz zastosowań fluorowcopochodnych węglowodorów

-        wyszukuje, porządkuje i prezentuje informacje o metodach otrzymywania, właściwościach i zastosowaniach aldehydów i ketonów

 

 

 

2. Kwasy karboksylowe, estry, aminy i amidy

Ocena dopuszczająca

[1]

Ocena dostateczna

[1 + 2]

Ocena dobra

[1 + 2 + 3]

Ocena bardzo dobra

[1 + 2 + 3 + 4]

Ocena celująca

[1 + 2 + 3 + 4 + 5]

Uczeń:

-      wyjaśnia pojęcia: kwasy karboksylowe, grupa karboksylowa, niższe i wyższe kwasy karboksylowe, kwasy tłuszczowe, mydła, estry, reakcja kondensacji, reakcja estryfikacji, reakcja hydrolizy estrów, napięcie powierzchniowe cieczy, twardość wody, aminy, nikotynizm

-      zapisuje wzory kwasów mrówkowego i octowego, podaje ich nazwy systematyczne, omawia właściwości i zastosowania

-      karboksylowych

-      omawia właściwości kwasów karboksylowych

-      podaje przykład kwasu tłuszczowego

-          omawia budowę cząsteczek estrów i wskazuje grupę funkcyjną

-          opisuje właściwości estrów

-      omawia budowę tłuszczów jako estrów glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych

-      dzieli tłuszcze ze względu na pochodzenie i stan skupienia

-      opisuje powstawanie emulsji

 

Uczeń:

-     podaje wzór ogólny kwasów karboksylowych

-     zapisuje wzory i podaje nazwy kwasów szeregu homologicznego kwasów karboksylowych

-     podaje właściwości kwasów karboksylowych

-     opisuje reakcje kwasów karboksylowych z metalami, wodorotlenkami i solami kwasów o małej mocy

-     podaje nazwy soli kwasów karboksylowych

-     zapisuje wzory czterech pierwszych kwasów karboksylowych w szeregu homologicznym; podaje ich nazwy systematyczne

-     opisuje izomery kwasów karboksylowych

-     bada właściwości kwasów mrówkowego i octowego (odczyn, palność, reakcje z metalami, tlenkami metali i zasadami)

-     zapisuje wzory trzech kwasów tłuszczowych, podaje ich nazwy i wyjaśnia, dlaczego zalicza się je do wyższych kwasów karboksylowych

-     wyjaśnia, na czym polega reakcja estryfikacji

-     zapisuje wzór ogólny estrów

-     zapisuje wzory i nazwy estrów

-     wyjaśnia przebieg reakcji hydrolizy estrów w środowiskach zasadowym i kwasowym

-     zapisuje wzór ogólny tłuszczów

-     wymienia właściwości fizyczne i chemiczne tłuszczów

-     wyjaśnia mechanizm utwardzania tłuszczów ciekłych

-     wyjaśnia budowę substancji powierzchniowo czynnych

-     zapisuje wzór ogólny amin

-     zapisuje wzory amin

-     wymienia właściwości amin

Uczeń:

-     opisuje izomery kwasów karboksylowych

-     zapisuje równania reakcji otrzymywania kwasów karboksylowych

-     zapisuje równania reakcji dysocjacji jonowej kwasów karboksylowych

-     zapisuje równania reakcji kwasów karboksylowych z metalami, wodorotlenkami i solami kwasów o mniejszej mocy

-     zapisuje równania reakcji spalania kwasów karboksylowych

-     zapisuje równania reakcji dysocjacji jonowej kwasów karboksylowych

-     projektuje doświadczenie chemiczne umożliwiające rozróżnienie wyższych kwasów karboksylowych nasyconych i nienasyconych

-     bada właściwości wyższych kwasów karboksylowych

-     zapisuje równania reakcji wyższych kwasów karboksylowych - reakcje spalania i reakcję z zasadami

-     przeprowadza reakcję otrzymywania octanu etylu; bada jego właściwości

-     zapisuje równanie reakcji otrzymywania octanu etylu i omawia warunki, w jakich zachodzi ta reakcja chemiczna

-     zapisuje równania reakcji hydrolizy estrów w środowiskach zasadowym i kwasowym

-     wyjaśnia, dlaczego estryfikację można zaliczyć do reakcji kondensacji

-     wyjaśnia rolę katalizatora w przebiegu reakcji estryfikacji

-     zapisuje reakcje utwardzania tłuszczów ciekłych

-     bada wpływ różnych substancji na napięcie powierzchniowe wody

-     przedstawia zjawisko izomerii amin

-     zapisuje równania reakcji amin z wodą, kwasem chlorowodorowym

Uczeń:

-     wyjaśnia podobieństwa we właściwościach kwasów karboksylowych i kwasów nieorganicznych

-     przeprowadza doświadczalnie reakcję kwasu stearynowego z magnezem i tlenkiem miedzi(II); zapisuje odpowiednie równania reakcji

-     przeprowadza doświadczalnie reakcję kwasu stearynowego z wodorotlenkiem sodu; zapisuje równanie tej reakcji

-     przeprowadza doświadczalne proces otrzymywania estru w reakcji alkoholu z kwasem

-     odróżnia doświadczalne tłuszcze nasycone od tłuszczów nienasyconych

-        określa moc kwasów karboksylowych

 

Uczeń:

-        wyjaśnia, na czym polega reakcja zmydlania tłuszczów

-        zapisuje równania reakcji hydrolizy tłuszczów

-        otrzymuje doświadczalnie mydło sodowe (stearynian sodu), bada jego właściwości i zapisuje odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-        opisuje zachowanie mydła w twardej wodzie

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje wpływ niektórych środków czystości na stan środowiska przyrodniczego

-        przeprowadza doświadczenie, w którym porównuje moc kwasów organicznych i nieorganicznych

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje metody otrzymywania właściwości i zastosowań kwasów karboksylowych

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat występowania i zastosowań wyższych kwasów karboksylowych

-          wyszukuje, porządkuje i prezentuje informacje na temat tego, czym są mydła i sposobu ich otrzymywania

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat występowania i zastosowań estrów i tłuszczów

-        wyszukuje, porządkuje i prezentuje informacje na temat substancji powierzchniowo czynnych, podaje ich przykłady

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat występowania i zastosowań amin

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat wpływu nikotynykofeiny na organizm człowieka

 

 

 

 


3. Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów

Ocena dopuszczająca

[1]

Ocena dostateczna

[1 + 2]

Ocena dobra

[1 + 2 + 3]

Ocena bardzo dobra

[1 + 2 + 3 + 4]

Ocena celująca

[1 + 2 + 3 + 4 + 5]

Uczeń:

     definiuje pojęcia: wielofunkcyjne pochodne węglowodorów, hydroksykwasy,  aminokwasy, punkt izoelektryczny, jon obojnaczy, peptydy, wiązanie peptydowe, białka, koagulacja, peptyzacja, denaturacja, wysalanie białek, sacharydy, monosacharydy, aldozy, ketozy, disacharydy, polisacharydy, próba jodoskrobiowa, recykling

     zapisuje wzór najprostszego hydroksykwasu

     zapisuje wzór najprostszego aminokwasu podaje wzór ogólny aminokwasów

     określa skład pierwiastkowy białek

     omawia sposób wykrywania obecności białka

     określa skład pierwiastkowy sacharydów

     dzieli sacharydy na proste i złożone, podaje po jednym przykładzie każdego z nich (nazwa, wzór sumaryczny)

Uczeń:

     opisuje budowę hydroksykwasów

     podaje nazwy grup funkcyjnych w aminokwasach

     zapisuje wzory i omawia właściwości glicyny i alaniny

     zapisuje wzory łańcuchowe w projekcji Fischera  glukozy i  fruktozy;

     wyszukuje informacje na temat właściwości skrobi i celulozy

 

Uczeń:

-     wyjaśnia mechanizm powstawania jonów obojnaczych

-     wyjaśnia proces hydrolizy peptydów

-     bada doświadczalnie właściwości glukozy i fruktozy

-     wykrywa doświadczalnie obecność grup hydroksylowych w cząsteczce glukozy

-     wyszukuje odpowiednie informacje i na ich podstawie wyjaśnia, jakie tworzywa nazywane są biodegradowalnymi

Uczeń:

-        wykonuje doświadczenie, które potwierdzi amfoteryczny charakter aminokwasów

-        zapisuje równanie reakcji kondensacji cząsteczek aminokwasów

-        przeprowadza doświadczenia umożliwiające identyfikację wiązania peptydowego (reakcje biuretowa i ksantoproteinowa)

-        porównuje właściwości skrobi i celulozy wynikające z różnicy w budowie ich cząsteczek

 

Uczeń:

-        analizuje wpływ używania tworzyw na środowisko przyrodnicze; omawia potrzebę poszukiwania odpowiednich procesów i materiałów przyjaznych środowisku przyrodniczemu

-        omawia potrzebę segregacji odpadów i jej sposoby

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat występowania i sposobów otrzymywania hydroksykwasów

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat roli fotosyntezy w powstawaniu monosacharydów

-        analizuje wyniki doświadczeń chemicznuch - próby Trommera i Tollensa z wykorzystaniem cukrów,

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat występowania i zastosowań wybranych aminokwasów i roli białka w organizmie

-        wyszukuje, porządkuje, porównuje i prezentuje informacje na temat właściwości glukozy, sacharozy, skrobi i celulozy; na podstawie wyszukanych informacji wymienia źródła tych substancji w środowisku przyrodniczym oraz ich zastosowania

 

 

Ocenę celującą otrzymuje uczeń, który opanował wszystkie treści z podstawy programowej oraz rozwiązuje zadania o wysokim stopniu trudności.