CHEMIA
– KLASA 4C - poziom rozszerzony
Zasady pracy na lekcji chemii
1. Terminy sprawdzianów obejmujących więcej niż 3 ostatnie lekcje są
ustalane przez nauczyciela z tygodniowym wyprzedzeniem z wpisem do
dziennika.
2. Każdy sprawdzian poprzedza powtórzenie materiału, a po sprawdzianie –
omówienie wyników.
3. Sprawdzian i zapowiedziana kartkówka są formami obowiązkowymi.
4. Każdy sprawdzian oraz zapowiedziana kartkówka wskazana przez
nauczyciela, muszą być zaliczone na co najmniej 40%.
5. Powtórki maturalne, jako forma sprawdzianu, dla osób zdających chemię
na maturze, muszą być zaliczone na co najmniej 40%.
6. Uczeń ma prawo do poprawy oceny. Wpisana do dziennika poprawiona ocena
jest średnią arytmetyczną ocen (sprawdzian/kartkówka i ich
poprawa).
7. W ciągu dwóch tygodni od oddania sprawdzianu/kartkówki uczeń ma prawo
poprawić ocenę. Termin poprawy ustala nauczyciel razem z
uczniami.
8. W przypadku nieobecności ucznia (poniżej tygodnia) na sprawdzianie lub
zapowiedzianej kartkówce, uczeń pisze tę formę na najbliższej lekcji,
na której jest obecny. W
przypadku dłużej nieobecności (tydzień bądź dłużej) uzupełnienie zaległości
ustalane są indywidualnie.
9. Uczniowi, który posiada ściągę lub przyłapany zostanie na ściąganiu w
czasie sprawdzania wiadomości, zostaje odebrana praca, a jej nowy
termin napisania ustala
nauczyciel.
10. Uczeń jest zobowiązany do przynoszenia na lekcję podręcznika (min. 1
na ławkę), zeszytu, odpowiedniego zbioru zadań oraz wskazanych
przez nauczyciela ćwiczeń/kart
pracy.
11. Jeśli nieobecność ucznia w szkole trwała nieprzerwanie tydzień, uczeń
ma prawo być nieprzygotowany do pierwszej lekcji po powrocie.
Uczeń informuje o tym fakcie
nauczyciela.
12. Uczeń może zgłosić na początku lekcji (podczas sprawdzania obecności)
nieprzygotowanie bez podawania przyczyny:
- dwa nieprzygotowania w
semestrze w klasach z 3 i więcej lekcjami chemii w tygodniu.
Nieprzygotowania nie obejmują sprawdzianów,
lekcji powtórzeniowych, zapowiedzianych kartkówek, ćwiczeń na ocenę. Nauczyciel
odnotowuje zgłoszenie
nieprzygotowania w dzienniku.
13. Formy sprawdzania wiadomości i umiejętności:
RODZAJ |
WAGA |
sprawdzian / poprawa sprawdzianu |
4 |
sprawdzian umiejętności maturalnych |
4 |
kartkówka duża (2-3 tematy) |
2 |
kartkówka mała (1 temat) |
1 |
odpowiedź ustna |
2 |
ćwiczenia, praca na lekcji |
1 |
doświadczenia proste |
1 |
doświadczenia złożone |
2 |
projekt |
2 |
prezentacja |
1 |
wysokie osiągnięcia w konkursach
wewnątrzszkolnych i międzyszkolnych |
2 |
wysokie osiągnięcia w konkursach
wojewódzkich, krajowych, międzynarodowych i olimpiadach |
4 |
Propozycje wymagań programowych na poszczególne
oceny przygotowane na podstawie treści zawartych
w podstawie programowej (załącznik nr 1 do rozporządzenia, Dz.U. z 2018 r., poz.
467), programie nauczania oraz w części 2. podręcznika dla liceum
ogólnokształcącego i technikum To jest
chemia. Chemia organiczna, zakres rozszerzony
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
[1] |
Ocena
dostateczna [1 + 2] |
Ocena dobra [1 + 2 + 3] |
Ocena bardzo dobra [1 + 2 + 3 + 4] |
Ocena celująca [1 + 2 + 3 + 4 +
5] |
Uczeń: -
definiuje
pojęcia: grupa funkcyjna, fluorowcopochodne, alkohole mono- i polihydroksylowe, fenole, aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry, aminy, amidy -
pisze wzory i
podaje nazwy grup funkcyjnych, które występują w związkach organicznych -
pisze wzory i
nazwy wybranych fluorowcopochodnych -
pisze wzory
metanolu i etanolu, podaje ich właściwości oraz wpływ na organizm
człowieka -
podaje zasady
nazewnictwa systematycznego fluorowcopochodnych, alkoholi monohydroksylowych
i polihydroksylowych, aldehydów, ketonów, kwasów karboksylowych, estrów,
amin -
pisze wzory
ogólne alkoholi monohydroksylowych, aldehydów, ketonów, kwasów
karboksylowych, estrów, amin -
pisze wzory
półstrukturalne i sumaryczne czterech pierwszych związków szeregu
homologicznego alkoholi -
określa, na czym
polega proces fermentacji alkoholowej -
pisze wzór
glicerolu, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości i zastosowania -
pisze wzór
fenolu, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości i zastosowania -
pisze wzory metanalu
i etanalu, podaje ich nazwy systematyczne i zwyczajowe -
omawia metodę
otrzymywania metanalu i etanalu -
wymienia reakcje
charakterystyczne aldehydów -
pisze wzór i
określa właściwości -
pisze wzory
kwasów metanowego i etanowego, podaje ich nazwy systematyczne i
zwyczajowe, właściwości i zastosowania -
omawia, na czym
polega proces fermentacji octowej -
podaje przykład
kwasu tłuszczowego -
określa, co to
są mydła, i podaje sposób ich otrzymywania -
pisze dowolny
przykład reakcji zmydlania -
omawia metodę
otrzymywania estrów, podaje ich właściwości i zastosowania -
definiuje
tłuszcze jako specyficzny rodzaj estrów -
wymienia
właściwości tłuszczów i określa, jaką funkcję pełnią
w organizmie człowieka -
dzieli tłuszcze
na proste i złożone oraz wymienia przykłady takich tłuszczów -
pisze wzór metanoaminy i określa jej właściwości
|
Uczeń: -
wyjaśnia
pojęcia: grupa funkcyjna, fluorowcopochodne, alkohole mono-i polihydroksylowe, fenole, aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry, aminy, amidy -
omawia metody
otrzymywania i zastosowania fluorowcopochodnych węglowodorów -
wyjaśnia pojęcie
rzędowości alkoholi i amin -
pisze wzory
czterech pierwszych alkoholi w szeregu homologicznym i podaje ich nazwy
systematyczne -
wyprowadza wzór
ogólny alkoholi monohydroksylowych na podstawie wzorów czterech pierwszych związków
szeregu homologicznego tych związków chemicznych -
podaje nazwy
systematyczne i zwyczajowe metanolu i etanolu -
pisze równania
reakcji chemicznych, którym ulegają alkohole (spalanie, reakcje z sodem
i z chlorowodorem) -
pisze równanie
reakcji fermentacji alkoholowej i wyjaśnia złożoność tego procesu -
pisze wzór
glikolu etylenowego, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości
i zastosowania -
pisze równanie
reakcji spalania glicerolu oraz równanie reakcji glicerolu z sodem -
pisze wzór
ogólny fenoli, podaje źródła występowania, otrzymywanie i właściwości
fenolu -
pisze wzory
czterech pierwszych aldehydów w szeregu homologicznym i podaje ich
nazwy systematyczne -
pisze równanie
reakcji otrzymywania etanalu z etanolu -
wyjaśnia
przebieg reakcji charakterystycznych aldehydów na przykładzie metanalu –
próba Tollensa i próba Trommera -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości etanalu oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
wyjaśnia zasady
nazewnictwa systematycznego ketonów -
omawia metody
otrzymywania ketonów -
pisze wzory
czterech pierwszych kwasów karboksylowych w szeregu homologicznym
i podaje ich nazwy systematyczne i zwyczajowe -
pisze równanie
reakcji fermentacji octowej jako jednej z metod otrzymywania kwasu etanowego -
omawia
właściwości kwasów metanowego i etanowego (odczyn, palność, reakcje z metalami,
tlenkami metali i zasadami); pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
omawia
zastosowania kwasu etanowego -
pisze wzory kwasów
palmitynowego, stearynowego i oleinowego, podaje ich nazwy i wyjaśnia,
dlaczego są zaliczane do wyższych kwasów karboksylowych -
otrzymuje mydło
sodowe (stearynian sodu), bada jego właściwości i pisze równanie reakcji
chemicznej -
wyjaśnia budowę
substancji powierzchniowo-czynnych, omawia mechanizm mycia i prania -
określa
charakter chemiczny składników substancji używanych do mycia
i czyszczenia -
omawia
powszechność stosowania środków ochrony roślin oraz zagrożenia wynikające
z nierozważnego ich użycia -
wyjaśnia, na
czym polega reakcja estryfikacji -
pisze wzór
ogólny estru -
pisze równanie
reakcji otrzymywania etanianu etylu i omawia warunki, w jakich
zachodzi ta reakcja chemiczna -
przeprowadza
reakcję otrzymywania etanianu etylu i bada jego właściwości -
omawia miejsca
występowania i zastosowania estrów -
dzieli tłuszcze
ze względu na pochodzenie i stan skupienia -
wyjaśnia, na
czym polega reakcja zmydlania tłuszczów -
wyjaśnia na czym
polega utwardzanie tłuszczów -
podaje kryterium
podziału tłuszczów na proste i złożone -
omawia ogólne
właściwości lipidów oraz ich podział -
opisuje
tworzenie się emulsji i ich zastosowania -
analizuje skład
kosmetyków -
wyjaśnia budowę
cząsteczek amin, ich rzędowość i nazewnictwo systematyczne -
wyjaśnia budowę
cząsteczek amidów -
omawia
właściwości oraz zastosowania amin |
Uczeń: -
omawia
właściwości fluorowcopochodnych węglowodorów -
wymienia
podstawowe rodzaje i źródła zanieczyszczeń powietrza (np. freony) -
wyjaśnia
znaczenie pojęć: termoplasty, duroplasty -
podaje przykłady
nazw systematycznych duroplastów i termoplastów -
porównuje
właściwości alkoholi monohydroksylowych o łańcuchach węglowych różnej
długości -
bada
doświadczalnie właściwości etanolu (rozpuszczalność w wodzie, palność,
reakcja z sodem, odczyn, działanie na białko jaja, reakcja
z chlorowodorem); pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
wykrywa
doświadczalnie obecność etanolu w próbce -
bada
doświadczalnie właściwości glicerolu (rozpuszczalność w wodzie, palność,
reakcja glicerolu z sodem) -
bada
doświadczalnie charakter chemiczny fenolu w reakcji z wodorotlenkiem
sodu i pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja fenolu
z wodorotlenkiem sodu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Wykrywanie
fenolu – reakcja fenolu z chlorkiem żelaza(III) -
omawia kierujący
wpływ podstawników oraz pisze równania reakcji bromowania i nitrowania
fenolu -
projektuje
doświadczenie chemiczne Otrzymywanie
etanalu oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja
metanalu z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I) – próba Tollensa oraz pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja
metanalu z wodorotlenkiem miedzi(II) – próba Trommera oraz pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
przeprowadza
próby Tollensa i Trommera dla etanalu -
pisze równania
reakcji przedstawiające próby Tollensa i Trommera dla etanalu -
wyjaśnia, na
czym polega próba jodoformowa i dla jakich ketonów
zachodzi -
bada
doświadczalnie właściwości -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości redukujących -
bada
doświadczalnie właściwości kwasu etanowego (palność, odczyn, reakcje
z magnezem, tlenkiem miedzi(II) i wodorotlenkiem sodu); pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości kwasów metanowego i etanowego oraz pisze odpowiednie równania
reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu
etanowego z magnezem oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu
etanowego z tlenkiem miedzi(II) oraz pisze odpowiednie równanie reakcji
chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu
etanowego z wodorotlenkiem sodu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji
chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Porównanie mocy
kwasów: etanowego, węglowego i siarkowego(VI) oraz pisze odpowiednie
równania reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu
metanowego z wodnym roztworem manganianu(VII) potasu i kwasem
siarkowym(VI) oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
bada
doświadczalnie właściwości kwasu stearynowego i oleinowego (reakcje
z wodorotlenkiem sodu oraz z wodą bromową) oraz pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości wyższych kwasów karboksylowych oraz pisze odpowiednie
równania reakcji chemicznych -
porównuje
właściwości kwasów karboksylowych zmieniające się w zależności od
długości łańcucha węglowego -
wyjaśnia
mechanizm reakcji estryfikacji -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja etanolu
z kwasem etanowym oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
przeprowadza
hydrolizę etanianu etylu i pisze równanie zachodzącej reakcji chemicznej -
proponuje sposób
otrzymywania estru kwasu nieorganicznego, pisze odpowiednie równanie reakcji
chemicznej -
przeprowadza
reakcję zmydlania tłuszczu i pisze odpowiednie równanie reakcji
chemicznej -
pisze równanie
utwardzania tłuszczów -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu
stearynowego z zasadą sodową oraz pisze odpowiednie równanie reakcji
chemicznej -
pisze równanie
reakcji hydrolizy tłuszczu -
bada
doświadczalnie zasadowy odczyn aniliny oraz pisze odpowiednie równanie
reakcji chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości amin oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych |
Uczeń: -
wyjaśnia
przebieg reakcji polimeryzacji fluorowcopochodnych węglowodorów -
projektuje
doświadczenie chemiczne Wykrywanie
obecności etanolu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
zachowania alkoholi pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowych wobec utleniaczy oraz
pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
porównuje
doświadczalnie charakter chemiczny alkoholi mono- i polihydroksylowych
na przykładzie etanolu i glicerolu -
wyjaśnia
zjawisko kontrakcji objętości etanolu -
ocenia wpływ
pierścienia benzenowego na charakter chemiczny fenolu -
wykrywa obecność
fenolu -
porównuje budowę
cząsteczek oraz właściwości alkoholi i fenoli -
proponuje różne
metody otrzymywania alkoholi i fenoli oraz pisze odpowiednie równania
reakcji chemicznych -
wykazuje, że
aldehydy można otrzymać w wyniku utleniania alkoholi pierwszorzędowych, pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
udowadnia, że
aldehydy mają właściwości redukujące, przeprowadza odpowiednie doświadczenia
chemiczne i pisze równania reakcji chemicznych -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja
metanalu z fenolem oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej -
przeprowadza
reakcję polikondensacji metanalu z fenolem, pisze jej równanie
i wyjaśnia, czym różni się ona od reakcji polimeryzacji -
proponuje różne
metody otrzymywania aldehydów oraz pisze odpowiednie równania reakcji
chemicznych -
wyjaśnia,
dlaczego w wyniku utleniania alkoholi pierwszorzędowych powstają
aldehydy, natomiast drugorzędowych – ketony -
analizuje i
porównuje budowę cząsteczek oraz właściwości aldehydów i ketonów -
udowadnia, że
aldehydy i ketony o tych samych wzorach sumarycznych są względem siebie
izomerami -
dokonuje
klasyfikacji kwasów karboksylowych ze względu na długość łańcucha węglowego,
charakter grupy węglowodorowej oraz liczbę grup karboksylowych -
porównuje
właściwości kwasów nieorganicznych i karboksylowych na wybranych
przykładach -
ocenia wpływ
wiązania podwójnego w cząsteczce na właściwości kwasów tłuszczowych -
proponuje różne
metody otrzymywania kwasów karboksylowych oraz pisze odpowiednie równania
reakcji chemicznych -
pisze równania
reakcji powstawania estrów różnymi sposobami i podaje ich nazwy
systematyczne -
udowadnia, że
estry o takim samym wzorze sumarycznym mogą mieć różne wzory
strukturalne i nazwy -
projektuje
i wykonuje doświadczenie chemiczne wykazujące nienasycony charakter
oleju roślinnego -
udowadnia, że
aminy są pochodnymi zarówno amoniaku, jak i węglowodorów -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcja aniliny
z kwasem chlorowodorowym oraz pisze odpowiednie równania reakcji
chemicznych -
udowadnia na
dowolnych przykładach, na czym polega różnica w rzędowości alkoholi i amin -
wyjaśnia
przyczynę zasadowych właściwości amoniaku i amin |
Uczeń: -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie, którego celem jest identyfikacja różnych związków
(jednofunkcyjnych pochodnych węglowodorów) znajdujących się w nieopisanych
naczyniach -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie, którego celem jest utlenienie odpowiedniego
węglowodoru lub jego pochodnej przy użyciu odpowiednich utleniaczy (KMnO4,
K2Cr2O7); pisze i uzgadnia równania
reakcji stosując metodę bilansu jonowo-elektronowego -
wykonuje
problemowe zadania dotyczące ustalenia wzoru empirycznego i rzeczywistego
jednofunkcyjnej pochodnej węglowodoru |
Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów
Ocena dopuszczająca [1] |
Ocena dostateczna [1 + 2] |
Ocena dobra [1 + 2 + 3] |
Ocena bardzo dobra [1 + 2 + 3 + 4] |
Ocena celująca [1 + 2 + 3 + 4 + 5] |
Uczeń: -
definiuje
pojęcia: hydroksykwasy, aminokwasy, białka, cukry, reakcje charakterystyczne -
pisze wzór
najprostszego hydroksykwasu i podaje jego nazwę -
pisze wzór
najprostszego aminokwasu i podaje jego nazwę -
omawia rolę
białka w organizmie człowieka -
podaje sposób, w
jaki można wykryć obecność białka w próbce -
dokonuje
podziału cukrów na proste i złożone, podaje po jednym przykładzie
każdego z nich (nazwa, wzór sumaryczny) -
omawia rolę
cukrów w organizmie człowieka -
określa
właściwości glukozy, sacharozy, skrobi i celulozy oraz wymienia źródła
występowania tych substancji w środowisku przyrodniczym -
pisze równania
reakcji charakterystycznych glukozy i skrobi -
wyjaśnia
znaczenie białek -
omawia
zastosowanie i występowanie białek -
wymienia
przyczyny psucia się żywności i wyjaśnia, jak można zapobiegać tym
procesom |
Uczeń: -
definiuje
pojęcia: światło spolaryzowane, czynność optyczna, centrum chiralności, chiralność, enancjomer -
wyjaśnia
pojęcia: koagulacja, wysalanie, peptyzacja, denaturacja
białka, fermentacja alkoholowa, fotosynteza, hydroliza -
wyjaśnia rolę
reakcji biuretowej i ksantoproteinowej w badaniu właściwości białek -
wyjaśnia pojęcie
dwufunkcyjne pochodne węglowodorów -
wymienia
występowanie oraz zastosowania kwasów mlekowego i salicylowego -
pisze równanie
reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny i wskazuje wiązanie peptydowe -
pisze wzór
ogólny sacharydów oraz dzieli je na monosacharydy, disacharydy
i polisacharydy -
klasyfikuje glukozę
jako polihydroksyaldehyd i wyjaśnia, jakie to
ma znaczenie, pisze wzór liniowy cząsteczki glukozy -
omawia reakcje
charakterystyczne glukozy -
wyjaśnia
znaczenie reakcji fotosyntezy w środowisku przyrodniczym oraz pisze
równanie tej reakcji chemicznej -
pisze równania
reakcji hydrolizy sacharozy i skrobi oraz podaje nazwy produktów -
wymienia różnice
w budowie cząsteczek skrobi i celulozy -
wykrywa obecność
skrobi w badanej substancji -
omawia
występowanie i zastosowania sacharydów -
opisuje procesy
fermentacyjne wykorzystywane w przemyśle spożywczym |
Uczeń: -
omawia sposoby
otrzymywania i właściwości hydroksykwasów -
wyjaśnia
możliwość tworzenia laktydów i laktonów przez niektóre hydrosykwasy -
wyjaśnia, co to
jest aspiryna - projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości kwasu aminoetanowego (glicyny) oraz pisze odpowiednie
równania reakcji chemicznych -
bada
doświadczalnie właściwości glicyny i wykazuje jej właściwości
amfoteryczne -
pisze równania
reakcji powstawania di- i tripeptydów z różnych aminokwasów oraz
zaznacza wiązania peptydowe -
wyjaśnia, co to
są aminokwasy kwasowe, zasadowe i obojętne, oraz podaje odpowiednie przykłady -
wskazuje chiralne
atomy węgla we wzorach związków chemicznych -
bada skład
pierwiastkowy białek -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie
procesu wysalania białka -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie
działania różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z
wodą -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Reakcja
biuretowa oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Reakcja
ksantoproteinowa oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
przeprowadza
doświadczenia chemiczne: koagulację, peptyzację oraz denaturację białek -
bada skład
pierwiastkowy sacharydów -
omawia zasadę
pomiaru czynności optycznej związku chemicznego -
bada właściwości
glukozy i przeprowadza reakcje charakterystyczne glukozy -
projektuje i przeprowadza -
projektuje
doświadczenie chemiczne Reakcje
charakterystyczne glukozy i fruktozy oraz pisze odpowiednie równania
reakcji chemicznych -
projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości sacharozy oraz pisze
odpowiednie równania reakcji chemicznych -
wykazuje, że
cząsteczka sacharozy nie zawiera grupy aldehydowej -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości skrobi oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
wyjaśnia
znaczenie biologiczne cukrów -
wyjaśnia, na
czym polegają i od czego zależą lecznicze i toksyczne właściwości substancji
chemicznych |
Uczeń: -
pisze wzory
perspektywiczne i projekcyjne Fischera wybranych związków chemicznych -
wyjaśnia
znaczenie pojęć konfiguracja względna i absolutna enancjomerów -
porównuje
właściwości stereoizomerów -
pisze równania
reakcji chemicznych potwierdzających obecność grup funkcyjnych w
hydroksykwasach -
wyjaśnia pojęcia
diastereoizomery, mieszanina racemiczna -
udowadnia
właściwości amfoteryczne aminokwasów oraz pisze odpowiednie równania reakcji
chemicznych -
analizuje na
wybranym przykładzie tworzenie się wiązań peptydowych -
podaje przykłady
aminokwasów białkowych oraz ich skrócone nazwy trzyliterowe -
pisze równanie
reakcji powstawania tripeptydu, np. Ala-Gly-Ala, na
podstawie znajomości budowy tego związku chemicznego -
analizuje białka
jako związki wielkocząsteczkowe, opisuje ich struktury i wymienia
czynniki stabilizujące poszczególne struktury białek -
analizuje etapy
syntezy białka -
projektuje
doświadczenie chemiczne wykazujące właściwości redukcyjne glukozy -
projektuje i
przeprowadza doświadczenie chemiczne Odróżnianie
glukozy od fruktozy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych -
pisze i
interpretuje wzory glukozy: sumaryczny, liniowy i pierścieniowy -
pisze wzory
taflowe i łańcuchowe glukozy i fruktozy, wskazuje wiązanie półacetalowe -
wyjaśnia
zjawisko izomerii optycznej monosacharydów -
pisze wzory
taflowe sacharozy i maltozy, wskazuje wiązanie półacetalowe
i wiązanie -
przeprowadza reakcję
hydrolizy sacharozy i bada właściwości redukujące produktów tej reakcji
chemicznej -
projektuje
doświadczenie chemiczne Badanie
właściwości redukujących -
analizuje
właściwości skrobi i celulozy wynikające z różnicy w budowie ich
cząsteczek -
analizuje proces
hydrolizy skrobi i wykazuje złożoność tego procesu |
Uczeń: -
projektuje i
przeprowadza doświadczenia, których celem jest identyfikacja różnych grup
funkcyjnych w związkach wielofunkcyjnych -
projektuje i
przeprowadza doświadczenia, których celem jest identyfikacja różnych związków
wielofunkcyjnych znajdujących się w nieopisanych naczyniach -
wykonuje
problemowe zadania dotyczące ustalenia wzoru związku wielofunkcyjnego |
|
|