CHEMIA – KLASA 4C - poziom rozszerzony

 

Zasady pracy na lekcji chemii

1. Terminy sprawdzianów obejmujących więcej niż 3 ostatnie lekcje są ustalane przez nauczyciela z tygodniowym wyprzedzeniem z wpisem do

dziennika.

2. Każdy sprawdzian poprzedza powtórzenie materiału, a po sprawdzianie – omówienie wyników.

3. Sprawdzian i zapowiedziana kartkówka są formami obowiązkowymi.

4. Każdy sprawdzian oraz zapowiedziana kartkówka wskazana przez nauczyciela, muszą być zaliczone na co najmniej 40%.

5. Powtórki maturalne, jako forma sprawdzianu, dla osób zdających chemię na maturze, muszą być zaliczone na co najmniej 40%.   

6. Uczeń ma prawo do poprawy oceny. Wpisana do dziennika poprawiona ocena jest średnią arytmetyczną ocen (sprawdzian/kartkówka i ich

    poprawa).

7. W ciągu dwóch tygodni od oddania sprawdzianu/kartkówki uczeń ma prawo poprawić ocenę. Termin poprawy ustala nauczyciel razem z

    uczniami.

8. W przypadku nieobecności ucznia (poniżej tygodnia) na sprawdzianie lub zapowiedzianej kartkówce, uczeń pisze tę formę na najbliższej lekcji,

    na której jest obecny. W przypadku dłużej nieobecności (tydzień bądź dłużej) uzupełnienie zaległości ustalane są indywidualnie.

9. Uczniowi, który posiada ściągę lub przyłapany zostanie na ściąganiu w czasie sprawdzania wiadomości, zostaje odebrana praca, a jej nowy

    termin napisania ustala nauczyciel.

10. Uczeń jest zobowiązany do przynoszenia na lekcję podręcznika (min. 1 na ławkę), zeszytu, odpowiedniego zbioru zadań oraz wskazanych

    przez nauczyciela ćwiczeń/kart pracy.

11. Jeśli nieobecność ucznia w szkole trwała nieprzerwanie tydzień, uczeń ma prawo być nieprzygotowany do pierwszej lekcji po powrocie.  

     Uczeń informuje o tym fakcie nauczyciela.

12. Uczeń może zgłosić na początku lekcji (podczas sprawdzania obecności) nieprzygotowanie bez podawania przyczyny:

    - dwa nieprzygotowania w semestrze w klasach z 3 i więcej lekcjami chemii w tygodniu.

    Nieprzygotowania nie obejmują sprawdzianów, lekcji powtórzeniowych, zapowiedzianych kartkówek, ćwiczeń na ocenę. Nauczyciel

    odnotowuje zgłoszenie nieprzygotowania w dzienniku.

13. Formy sprawdzania wiadomości i umiejętności:           

RODZAJ

WAGA

sprawdzian / poprawa sprawdzianu

4

sprawdzian umiejętności maturalnych

4

kartkówka duża (2-3 tematy)

2

kartkówka mała (1 temat)

1

odpowiedź ustna

2

ćwiczenia, praca na lekcji

1

doświadczenia proste

1

doświadczenia złożone

2

projekt

2

prezentacja

1

wysokie osiągnięcia w konkursach wewnątrzszkolnych i międzyszkolnych

2

wysokie osiągnięcia w konkursach wojewódzkich, krajowych, międzynarodowych i olimpiadach

4

 

Propozycje wymagań programowych na poszczególne oceny przygotowane na podstawie treści zawartych
w podstawie programowej (
załącznik nr 1 do rozporządzenia, Dz.U. z 2018 r., poz. 467), programie nauczania oraz w części 2. podręcznika dla liceum ogólnokształcącego i technikum To jest chemia. Chemia organiczna, zakres rozszerzony

 

Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów

Ocena dopuszczająca

[1]

Ocena dostateczna

[1 + 2]

Ocena dobra

[1 + 2 + 3]

Ocena bardzo dobra

[1 + 2 + 3 + 4]

Ocena celująca

[1 + 2 + 3 + 4 + 5]

Uczeń:

-   definiuje pojęcia: grupa funkcyjna, fluorowcopochodne, alkohole mono- i polihydroksylowe, fenole, aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry, aminy, amidy

-   pisze wzory i podaje nazwy grup funkcyjnych, które występują w związkach organicznych

-   pisze wzory i nazwy wybranych fluorowcopochodnych

-   pisze wzory metanolu i etanolu, podaje ich właściwości oraz wpływ na organizm człowieka

-   podaje zasady nazewnictwa systematycznego fluorowcopochodnych, alkoholi monohydroksylowych i polihydroksylowych, aldehydów, ketonów, kwasów karboksylowych, estrów, amin

-   pisze wzory ogólne alkoholi monohydroksylowych, aldehydów, ketonów, kwasów karboksylowych, estrów, amin

-   pisze wzory półstrukturalne i sumaryczne czterech pierwszych związków szeregu homologicznego alkoholi

-   określa, na czym polega proces fermentacji alkoholowej

-   pisze wzór glicerolu, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości i zastosowania

-   pisze wzór fenolu, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości i zastosowania

-   pisze wzory metanalu i etanalu, podaje ich nazwy systematyczne i zwyczajowe

-   omawia metodę otrzymywania metanalu i etanalu

-   wymienia reakcje charakterystyczne aldehydów

-   pisze wzór i określa właściwości
propan-2-onu jako najprostszego ketonu

-   pisze wzory kwasów metanowego i etanowego, podaje ich nazwy systematyczne i zwyczajowe, właściwości i zastosowania

-         omawia, na czym polega proces fermentacji octowej

-         podaje przykład kwasu tłuszczowego

-         określa, co to są mydła, i podaje sposób ich otrzymywania

-         pisze dowolny przykład reakcji zmydlania

-         omawia metodę otrzymywania estrów, podaje ich właściwości i zastosowania

-         definiuje tłuszcze jako specyficzny rodzaj estrów

-         wymienia właściwości tłuszczów i określa, jaką funkcję pełnią w organizmie człowieka

-         dzieli tłuszcze na proste i złożone oraz wymienia przykłady takich tłuszczów

-         pisze wzór metanoaminy i określa jej właściwości

-         wymienia składniki kawy oraz herbaty i wyjaśnia ich działanie na organizm człowieka

Uczeń:

-   wyjaśnia pojęcia: grupa funkcyjna, fluorowcopochodne, alkohole mono-i polihydroksylowe, fenole, aldehydy, ketony, kwasy karboksylowe, estry, aminy, amidy

-   omawia metody otrzymywania i zastosowania fluorowcopochodnych węglowodorów

-   wyjaśnia pojęcie rzędowości alkoholi i amin

-   pisze wzory czterech pierwszych alkoholi w szeregu homologicznym i podaje ich nazwy systematyczne

-   wyprowadza wzór ogólny alkoholi monohydroksylowych na podstawie wzorów czterech pierwszych związków szeregu homologicznego tych związków chemicznych

-   podaje nazwy systematyczne i zwyczajowe metanolu i etanolu

-   pisze równania reakcji chemicznych, którym ulegają alkohole (spalanie, reakcje z sodem i z chlorowodorem)

-                                                   pisze równanie reakcji fermentacji alkoholowej i wyjaśnia złożoność tego procesu

-   pisze wzór glikolu etylenowego, podaje jego nazwę systematyczną, właściwości i zastosowania

-   pisze równanie reakcji spalania glicerolu oraz równanie reakcji glicerolu z sodem

-   pisze wzór ogólny fenoli, podaje źródła występowania, otrzymywanie i właściwości fenolu

-   pisze wzory czterech pierwszych aldehydów w szeregu homologicznym i podaje ich nazwy systematyczne

-   pisze równanie reakcji otrzymywania etanalu z etanolu

-                                                                     wyjaśnia przebieg reakcji charakterystycznych aldehydów na przykładzie metanalu – próba Tollensa i próba Trommera

-                                                                     projektuje doświadczenie chemiczne Badanie właściwości etanalu oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-                                                                     wyjaśnia zasady nazewnictwa systematycznego ketonów

-                                                                     omawia metody otrzymywania ketonów

-   pisze wzory czterech pierwszych kwasów karboksylowych w szeregu homologicznym i podaje ich nazwy systematyczne i zwyczajowe

-   pisze równanie reakcji fermentacji octowej jako jednej z metod otrzymywania kwasu etanowego

-   omawia właściwości kwasów metanowego i etanowego (odczyn, palność, reakcje z metalami, tlenkami metali i zasadami); pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   omawia zastosowania kwasu etanowego

-   pisze wzory kwasów palmitynowego, stearynowego i oleinowego, podaje ich nazwy i wyjaśnia, dlaczego są zaliczane do wyższych kwasów karboksylowych

-                                                                     otrzymuje mydło sodowe (stearynian sodu), bada jego właściwości i pisze równanie reakcji chemicznej

-                                                                     wyjaśnia budowę substancji powierzchniowo-czynnych, omawia mechanizm mycia i prania

-                                                                     określa charakter chemiczny składników substancji używanych do mycia i czyszczenia

-                                                                     omawia powszechność stosowania środków ochrony roślin oraz zagrożenia wynikające z nierozważnego ich użycia

-   wyjaśnia, na czym polega reakcja estryfikacji

-   pisze wzór ogólny estru

-   pisze równanie reakcji otrzymywania etanianu etylu i omawia warunki, w jakich zachodzi ta reakcja chemiczna

-   przeprowadza reakcję otrzymywania etanianu etylu i bada jego właściwości

-   omawia miejsca występowania i zastosowania estrów

-   dzieli tłuszcze ze względu na pochodzenie i stan skupienia

-   wyjaśnia, na czym polega reakcja zmydlania tłuszczów

-   wyjaśnia na czym polega utwardzanie tłuszczów

-   podaje kryterium podziału tłuszczów na proste i złożone

-   omawia ogólne właściwości lipidów oraz ich podział

-   opisuje tworzenie się emulsji i ich zastosowania

-   analizuje skład kosmetyków

-   wyjaśnia budowę cząsteczek amin, ich rzędowość i nazewnictwo systematyczne

-   wyjaśnia budowę cząsteczek amidów

-   omawia właściwości oraz zastosowania amin

Uczeń:

-   omawia właściwości fluorowcopochodnych węglowodorów

-   wymienia podstawowe rodzaje i źródła zanieczyszczeń powietrza (np. freony)

-   wyjaśnia znaczenie pojęć: termoplasty, duroplasty

-   podaje przykłady nazw systematycznych duroplastów i termoplastów

-   porównuje właściwości alkoholi monohydroksylowych o łańcuchach węglowych różnej długości

-   bada doświadczalnie właściwości etanolu (rozpuszczalność w wodzie, palność, reakcja z sodem, odczyn, działanie na białko jaja, reakcja z chlorowodorem); pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   wykrywa doświadczalnie obecność etanolu w próbce

-   bada doświadczalnie właściwości glicerolu (rozpuszczalność w wodzie, palność, reakcja glicerolu z sodem)

-   bada doświadczalnie charakter chemiczny fenolu w reakcji z wodorotlenkiem sodu i pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja fenolu z wodorotlenkiem sodu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Wykrywanie fenolu – reakcja fenolu z chlorkiem żelaza(III)

-   omawia kierujący wpływ podstawników oraz pisze równania reakcji bromowania i nitrowania fenolu

-   projektuje doświadczenie chemiczne Otrzymywanie etanalu oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja metanalu z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I) – próba Tollensa oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja metanalu z wodorotlenkiem miedzi(II) – próba Trommera oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   przeprowadza próby Tollensa i Trommera dla etanalu

-   pisze równania reakcji przedstawiające próby Tollensa i Trommera dla etanalu

-   wyjaśnia, na czym polega próba jodoformowa i dla jakich ketonów zachodzi

-   bada doświadczalnie właściwości
propan-2-onu i wykazuje, że ketony nie mają właściwości redukujących

-   projektuje doświadczenie chemiczne Badanie właściwości redukujących
propan-2-onu – próby Tollensa i Trommera
oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   bada doświadczalnie właściwości kwasu etanowego (palność, odczyn, reakcje z magnezem, tlenkiem miedzi(II) i wodorotlenkiem sodu); pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości kwasów metanowego i etanowego oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu etanowego z magnezem oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu etanowego z tlenkiem miedzi(II) oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu etanowego z wodorotlenkiem sodu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Porównanie mocy kwasów: etanowego, węglowego i siarkowego(VI) oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu metanowego z wodnym roztworem manganianu(VII) potasu i kwasem siarkowym(VI) oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   bada doświadczalnie właściwości kwasu stearynowego i oleinowego (reakcje z wodorotlenkiem sodu oraz z wodą bromową) oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Badanie właściwości wyższych kwasów karboksylowych oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   porównuje właściwości kwasów karboksylowych zmieniające się w zależności od długości łańcucha węglowego

-   wyjaśnia mechanizm reakcji estryfikacji

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja etanolu z kwasem etanowym oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   przeprowadza hydrolizę etanianu etylu i pisze równanie zachodzącej reakcji chemicznej

-   proponuje sposób otrzymywania estru kwasu nieorganicznego, pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   przeprowadza reakcję zmydlania tłuszczu i pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   pisze równanie utwardzania tłuszczów

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja kwasu stearynowego z zasadą sodową oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   pisze równanie reakcji hydrolizy tłuszczu

-   bada doświadczalnie zasadowy odczyn aniliny oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Badanie właściwości amin oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

 

Uczeń:

-   wyjaśnia przebieg reakcji polimeryzacji fluorowcopochodnych węglowodorów

-   projektuje doświadczenie chemiczne Wykrywanie obecności etanolu oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Badanie zachowania alkoholi pierwszo-, drugo- i trzeciorzędowych wobec utleniaczy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   porównuje doświadczalnie charakter chemiczny alkoholi mono- i polihydroksylowych na przykładzie etanolu i glicerolu

-   wyjaśnia zjawisko kontrakcji objętości etanolu

-   ocenia wpływ pierścienia benzenowego na charakter chemiczny fenolu

-   wykrywa obecność fenolu

-   porównuje budowę cząsteczek oraz właściwości alkoholi i fenoli

-   proponuje różne metody otrzymywania alkoholi i fenoli oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   wykazuje, że aldehydy można otrzymać w wyniku utleniania alkoholi pierwszorzędowych, pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   udowadnia, że aldehydy mają właściwości redukujące, przeprowadza odpowiednie doświadczenia chemiczne i pisze równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja metanalu z fenolem oraz pisze odpowiednie równanie reakcji chemicznej

-   przeprowadza reakcję polikondensacji metanalu z fenolem, pisze jej równanie i wyjaśnia, czym różni się ona od reakcji polimeryzacji

-   proponuje różne metody otrzymywania aldehydów oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   wyjaśnia, dlaczego w wyniku utleniania alkoholi pierwszorzędowych powstają aldehydy, natomiast drugorzędowych – ketony

-   analizuje i porównuje budowę cząsteczek oraz właściwości aldehydów i ketonów

-   udowadnia, że aldehydy i ketony o tych samych wzorach sumarycznych są względem siebie izomerami

-   dokonuje klasyfikacji kwasów karboksylowych ze względu na długość łańcucha węglowego, charakter grupy węglowodorowej oraz liczbę grup karboksylowych

-   porównuje właściwości kwasów nieorganicznych i karboksylowych na wybranych przykładach

-   ocenia wpływ wiązania podwójnego w cząsteczce na właściwości kwasów tłuszczowych

-   proponuje różne metody otrzymywania kwasów karboksylowych oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   pisze równania reakcji powstawania estrów różnymi sposobami i podaje ich nazwy systematyczne

-   udowadnia, że estry o takim samym wzorze sumarycznym mogą mieć różne wzory strukturalne i nazwy

-   projektuje i wykonuje doświadczenie chemiczne wykazujące nienasycony charakter oleju roślinnego

-   udowadnia, że aminy są pochodnymi zarówno amoniaku, jak i węglowodorów

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcja aniliny z kwasem chlorowodorowym oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   udowadnia na dowolnych przykładach, na czym polega różnica w rzędowości alkoholi i amin

-   wyjaśnia przyczynę zasadowych właściwości amoniaku i amin

Uczeń:

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie, którego celem jest identyfikacja różnych związków (jednofunkcyjnych pochodnych węglowodorów) znajdujących się w nieopisanych naczyniach

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie, którego celem jest utlenienie odpowiedniego węglowodoru lub jego pochodnej przy użyciu odpowiednich utleniaczy (KMnO4, K2Cr2O7); pisze i uzgadnia równania reakcji stosując metodę bilansu jonowo-elektronowego

-   wykonuje problemowe zadania dotyczące ustalenia wzoru empirycznego i rzeczywistego jednofunkcyjnej pochodnej węglowodoru

 

 

 


 

Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów

Ocena dopuszczająca

[1]

Ocena dostateczna

[1 + 2]

Ocena dobra

[1 + 2 + 3]

Ocena bardzo dobra

[1 + 2 + 3 + 4]

Ocena celująca

[1 + 2 + 3 + 4 + 5]

 Uczeń:

-   definiuje pojęcia: hydroksykwasy, aminokwasy, białka, cukry, reakcje charakterystyczne

-   pisze wzór najprostszego hydroksykwasu i podaje jego nazwę

-   pisze wzór najprostszego aminokwasu i podaje jego nazwę

-   omawia rolę białka w organizmie człowieka

-   podaje sposób, w jaki można wykryć obecność białka w próbce

-   dokonuje podziału cukrów na proste i złożone, podaje po jednym przykładzie każdego z nich (nazwa, wzór sumaryczny)

-   omawia rolę cukrów w organizmie człowieka

-   określa właściwości glukozy, sacharozy, skrobi i celulozy oraz wymienia źródła występowania tych substancji w środowisku przyrodniczym

-                     pisze równania reakcji charakterystycznych glukozy i skrobi

-                     wyjaśnia znaczenie białek

-                     omawia zastosowanie i występowanie białek

-                     wymienia przyczyny psucia się żywności i wyjaśnia, jak można zapobiegać tym procesom

Uczeń:

-   definiuje pojęcia: światło spolaryzowane, czynność optyczna, centrum chiralności, chiralność, enancjomer

-   wyjaśnia pojęcia: koagulacja, wysalanie, peptyzacja, denaturacja białka, fermentacja alkoholowa, fotosynteza, hydroliza

-   wyjaśnia rolę reakcji biuretowej i ksantoproteinowej w badaniu właściwości białek

-   wyjaśnia pojęcie dwufunkcyjne pochodne węglowodorów

-   wymienia występowanie oraz zastosowania kwasów mlekowego i salicylowego

-   pisze równanie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny i wskazuje wiązanie peptydowe

-   pisze wzór ogólny sacharydów oraz dzieli je na monosacharydy, disacharydy i polisacharydy

-   klasyfikuje glukozę jako polihydroksyaldehyd i wyjaśnia, jakie to ma znaczenie, pisze wzór liniowy cząsteczki glukozy

-                 omawia reakcje charakterystyczne glukozy

-                 wyjaśnia znaczenie reakcji fotosyntezy w środowisku przyrodniczym oraz pisze równanie tej reakcji chemicznej

-                 pisze równania reakcji hydrolizy sacharozy i skrobi oraz podaje nazwy produktów

-                 wymienia różnice w budowie cząsteczek skrobi i celulozy

-                 wykrywa obecność skrobi w badanej substancji

-                 omawia występowanie i zastosowania sacharydów

-                 opisuje procesy fermentacyjne wykorzystywane w przemyśle spożywczym

Uczeń:

-   omawia sposoby otrzymywania i właściwości hydroksykwasów

-   wyjaśnia możliwość tworzenia laktydów i laktonów przez niektóre hydrosykwasy

-   wyjaśnia, co to jest aspiryna

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości kwasu aminoetanowego (glicyny) oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   bada doświadczalnie właściwości glicyny i wykazuje jej właściwości amfoteryczne

-   pisze równania reakcji powstawania di- i tripeptydów z różnych aminokwasów oraz zaznacza wiązania peptydowe

-   wyjaśnia, co to są aminokwasy kwasowe, zasadowe i obojętne, oraz podaje odpowiednie przykłady

-   wskazuje chiralne atomy węgla we wzorach związków chemicznych

-   bada skład pierwiastkowy białek

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie procesu wysalania białka

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie działania różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Reakcja biuretowa oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Reakcja ksantoproteinowa oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   przeprowadza doświadczenia chemiczne: koagulację, peptyzację oraz denaturację białek

-   bada skład pierwiastkowy sacharydów

-   omawia zasadę pomiaru czynności optycznej związku chemicznego

-   bada właściwości glukozy i przeprowadza reakcje charakterystyczne glukozy

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości glukozy i fruktozy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje doświadczenie chemiczne Reakcje charakterystyczne glukozy i fruktozy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości sacharozy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   wykazuje, że cząsteczka sacharozy nie zawiera grupy aldehydowej

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Badanie właściwości skrobi oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   wyjaśnia znaczenie biologiczne cukrów

-   wyjaśnia, na czym polegają i od czego zależą lecznicze i toksyczne właściwości substancji chemicznych

 

Uczeń:

-   pisze wzory perspektywiczne i projekcyjne Fischera wybranych związków chemicznych

-   wyjaśnia znaczenie pojęć konfiguracja względna i absolutna enancjomerów

-   porównuje właściwości stereoizomerów

-   pisze równania reakcji chemicznych potwierdzających obecność grup funkcyjnych w hydroksykwasach

-   wyjaśnia pojęcia diastereoizomery, mieszanina racemiczna

-   udowadnia właściwości amfoteryczne aminokwasów oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   analizuje na wybranym przykładzie tworzenie się wiązań peptydowych

-   podaje przykłady aminokwasów białkowych oraz ich skrócone nazwy trzyliterowe

-   pisze równanie reakcji powstawania tripeptydu, np. Ala-Gly-Ala, na podstawie znajomości budowy tego związku chemicznego

-   analizuje białka jako związki wielkocząsteczkowe, opisuje ich struktury i wymienia czynniki stabilizujące poszczególne struktury białek

-   analizuje etapy syntezy białka

-   projektuje doświadczenie chemiczne wykazujące właściwości redukcyjne glukozy

-   projektuje i przeprowadza doświadczenie chemiczne Odróżnianie glukozy od fruktozy oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   pisze i interpretuje wzory glukozy: sumaryczny, liniowy i pierścieniowy

-   pisze wzory taflowe i łańcuchowe glukozy i fruktozy, wskazuje wiązanie półacetalowe

-   wyjaśnia zjawisko izomerii optycznej monosacharydów

-   pisze wzory taflowe sacharozy i maltozy, wskazuje wiązanie półacetalowe i wiązanie
O-glikozydowe

-   przeprowadza reakcję hydrolizy sacharozy i bada właściwości redukujące produktów tej reakcji chemicznej

-   projektuje doświadczenie chemiczne Badanie właściwości redukujących
maltozy – próba Tollensa
oraz pisze odpowiednie równania reakcji chemicznych

-   analizuje właściwości skrobi i celulozy wynikające z różnicy w budowie ich cząsteczek

-   analizuje proces hydrolizy skrobi i wykazuje złożoność tego procesu

 

Uczeń:

-   projektuje i przeprowadza doświadczenia, których celem jest identyfikacja różnych grup funkcyjnych w związkach wielofunkcyjnych

-   projektuje i przeprowadza doświadczenia, których celem jest identyfikacja różnych związków wielofunkcyjnych znajdujących się w nieopisanych naczyniach

-   wykonuje problemowe zadania dotyczące ustalenia wzoru związku wielofunkcyjnego