SPRAWOZDANIE Z FINAŁU VIII EDYCJI WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU „ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII”

15 lutego 2019 r. odbył się w XIV Liceum Ogólnokształcącym w Poznaniu finał VIII edycji konkursu „Odnawialne Źródła Energii” dla szkół gimnazjalnych województwa wielkopolskiego.

Organizatorem konkursu jest zespół przyrodniczy XIV LO w Poznaniu w składzie: Anna Arndt  oraz  Aleksandra Niewiadomska. Celem konkursu pod patronatem Wielkopolskiego Kuratora Oświaty oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu jest propagowanie ekologii wśród uczniów szkół gimnazjalnych oraz rozwijanie i pogłębianie zainteresowań w zakresie nauk fizyczno-przyrodniczych, kształtowanie wśród młodzieży poczucia odpowiedzialności za środowisko, pogłębienie wiedzy na temat odnawialnych źródeł energii i ich znaczenia w dalszym rozwoju naszej cywilizacji, kształtowanie postaw zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju.

W tegorocznym finale udział wzięło 18 uczniów trzecich – ostatnich już klas gimnazjów, z całego województwa. Pierwsze miejsce zajął uczeń Gimnazjum Dwujęzycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – Mateusz Orywał. Przyznano także trzy drugie miejsca ex aequo dla: Kornelii Małeckiej z ZSP SP im. Arkadego Fiedlera w Budzisławiu Kościelnym, Wiktorii Braun z Gimnazjum im. Tadeusza Kościuszki w Kobylej Górze oraz Piotra Jankowskiego z Gimnazjum i SP nr 3 w Swarzędzu.

Sponsorem wspaniałych nagród dla zwycięzców oraz nagród pocieszenia dla uczestników konkursu był Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Rada Osiedla Rataje. Mamy nadzieję, że propagowana przez konkurs tematyka znajdzie jeszcze większe zainteresowanie wśród młodzieży naszego województwa w kolejnych edycjach konkursu, kierowanych od nowego roku szkolnego do siódmych i ósmych klas szkoły podstawowej.

IMG_4794 IMG_4816 IMG_4858 IMG_4865 IMG_4868 IMG_4878

Anna Arndt, nauczyciel geografii w XIV LO w Poznaniu